Isolatiewaarde van dubbelglas?
De isolatiewaarde van dubbelglas wordt aangeduid met de zogenaamde U-waarde. Deze U-waarde toont de hoeveelheid warmte welke het glas per vierkante meter en per graad temperatuurverschil doorlaat. Interessant, maar dan blijft de vraag: welke isolatiewaarde van dubbelglas is voor u het meest rendabel? Ontdek het in ons artikel over de isolatiewaarde van dubbelglas.
De isolatiewaarde van dubbelglas
In tegenstelling tot de isolatiewaarde van dubbelglas, is de isolatiewaarde van enkel glas bedroevend laag. Glas op zich is al een bron van energieverlies, vooral bij bijvoorbeeld grote kantoorpanden van bedrijven en instanties, maar het ontbreken van dubbele beglazing is regelrecht geld weggooien.
Dubbel glas zorgt er namelijk voor dat warmte en energie minder gemakkelijk wordt afgevoerd en heeft daarom een hogere isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde wordt, zoals in de inleiding reeds is gesteld, vermeld middels de U-waarde. De regel voor de isolatiewaarde van dubbelglas is vrij simpel: hoe lager de U-waarde hoe energiezuiniger het glas is. De U-waarde wordt overigens weergegeven in Watt per m² Kelvin (W/m²K).
Voor uw beeldvorming: enkel glas biedt een gemiddelde waarde van 5,8 W/m²K terwijl dubbelglas van hoge kwaliteit een isolatiewaarde kent van 0,7 W/m²K.
Waarom heeft dubbelglas een hogere isolatiewaarde?
Dubbelglas heeft een hogere isolatiewaarde omdat dubbelglas warmte en energie beter vasthoudt. Dit komt doordat dubbelglas uit meerdere lagen bestaat. Tussen deze lagen zit logischerwijs ruimte en deze ruimte wordt voornamelijk gevuld door droge lucht. Droge lucht laat nauwelijks warmte door en zodoende is dubbelglas, net als isolatieglas, energiezuinig.
Vult men de tussenliggende ruimtes op met edelgas als bijvoorbeeld Argon gas, verbetert de isolatiewaarde van dubbelglas nog meer. Edelgas laat namelijk nog minder warmte door en isoleert daarom nog beter dan droge lucht. Edelgas wordt gebruikt bij zogenoemd Hoog Rendement glas (HR, HR+ en HR++ glas).
De isolatiewaarde bij dubbelglas kan overigens ook nog uitgebreid worden met een warmte reflecterende folie op één van de glasplaten. Deze folie houdt warmte nog beter vast doordat zonlicht wél naar binnen kan, maar gereflecteerd wordt door de zogenoemde coating zodra deze de ruimte weer wilt verlaten. Ideaal voor een aangenaam binnenklimaat dus!
Beglazing in gradatie
Wanneer u van plan bent om op uw energierekening te gaan besparen door de beglazing in uw pand aan te passen is het handig om de verschillende soorten beglazing met elkaar te vergelijken. Van laag naar hoog qua isolatiewaarde kennen we:
- Enkel glas
- Dubbelglas
- Driedubbel glas
- HR glas
- HR+ glas
- HR++ glas
Naast de veelvuldig besproken isolatiewaarde kan de overweging voor beter geïsoleerde beglazing natuurlijk ook liggen in de bijkomende voordelen zoals:
- Minder uitstoot van CO2
- Betere geluidsisolatie
- Preventieve inbraakwering. Dubbelglas maakt namelijk meer lawaai dan enkel glas.
Wanneer u besluit om de huidige beglazing te vervangen voor beglazing met een hogere isolatiewaarde is het ook nuttig om verschillende experts met elkaar te vergelijken. De verschillende glassoorten verschillen namelijk onderling, maar tevens ook de professionals die u er bij kunnen helpen. Wist u bijvoorbeeld dat onderlinge prijzen tot wel 40% kunnen verschillen? Dat kan voor u misschien wel het verschil betekenen tussen dubbelglas en driedubbel glas en dus een hoger rendement en besparing op de langere termijn.