Top 5 spouwmuurisolatie vragen

Mike avatar

Mike op 16-02-2016

Regelmatig ontvangen wij van jullie vragen over isolatie. In dit artikel behandelen we de 5 meest gestelde vragen over spouwmuurisolatie. Ontdek de top 5 vragen over spouwmuurisolatie. Lees snel verder!

Spouwmuurisolatie vragen

Top 5 vragen over spouwmuurisolatie

Wekelijks krijgen we veel vragen binnen over spouwmuurisolatie, maar er zijn een aantal vragen die vaak terug komen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Hoe kan ik een spouwmuur herkennen?

Een handige vraag als je de spouwmuur wilt isoleren.

Een spouwmuur is te herkennen aan het halfsteenverband waarbij enkel de lange zijde van de baksteen zichtbaar is. De korte kant (kopse kant) is nooit zichtbaar bij een spouwmuur. Onderin een spouwmuur zul je altijd een aantal verticale (stoot) voegen vinden. Deze dienen om water wat de spouwmuur binnen is gedrongen weer naar buiten te leiden.

Soms is een spouwmuur ook op te merken vanuit bijvoorbeeld de zolder, wanneer je ramen of deuren gaat vervangen of wanneer je een opening in een muur maakt voor bijvoorbeeld een afvoeropening van een droogkast, dampkast of ter bevordering van de ventilatie.

2. Hoe ontdek ik of ik spouwmuurisolatie kan toepassen?

Kort door de bocht genomen: woningen die voor 1920 zijn gebouwd bevatten geen spouwmuur en op deze woningen kun je dus ook geen spouwmuurisolatie toepassen. Woningen die na 1980 zijn gebouwd bevatten doorgaans al een geïsoleerde spouwmuur. Alle woningen die tussen 1920 en 1980 zijn gebouwd bevatten in principe een spouwmuur, maar deze is dus niet altijd al geïsoleerd.

Om zekerheid te krijgen kun je het beste hulp inschakelen van een isolatiebedrijf. De vakman kan je precies vertellen of jouw woning een spouwmuur bevat en of deze na-geïsoleerd kan worden. Bij de meeste bedrijven kun je gratis en vrijblijvend informatie inwinnen over spouwmuurisolatie.

3. Heb ik overlast tijdens het aanbrengen van de spouwmuurisolatie?

Feitelijk niet. De klus is in de meeste gevallen in één dag geklaard en wordt buiten uitgevoerd. De overlast is dan ook minimaal.

4. Kan ik bij een tussenwoning de muren naar de buren isoleren?

Dit is af te raden. Je kunt te maken krijgen met geluidsoverlast en er is geen garantie mogelijk op het boren van gaatjes aan de binnenzijde van de muren.

5. Wat is de gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld gezien bedraagt de terugverdientijd van spouwmuurisolatie ongeveer 3 à 5 jaar. Je kunt echter meer besparen op de energierekening door spouwmuurisolatie te combineren met bijvoorbeeld dakisolatie of HR glas.

Ook op de investering zelf is eenvoudig te besparen. Isolatiebedrijven hanteren uiteenlopende tarieven voor hun diensten. Door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken kies je gemakkelijker en doelbewuster de voordeligste firma. Zo bespaar je direct al vanaf de start en verklein je natuurlijk de terugverdientijd van spouwmuurisolatie!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!