Woningen energiezuinig in 2050

Mike avatar

Mike op 23-12-2015

Zet het alvast in uw agenda: vanaf 2050 moet ook uw woning energiezuinig zijn van de Vlaamse regering. Wat betekent dit concreet voor u? Lees snel verder!

energiezuinige woning

Iedere woning energiezuinig in 2050

De bouwsector en de Vlaamse regering hebben de handen inéén geslagen; verregaande plannen zijn gemaakt om tegen 2050 iedere woning in Vlaanderen energiezuinig te maken. Dit houdt in dat de energiepremies worden hervormd en dat iedereen die een huis koopt een stappenplan krijgt om slim te renoveren.

Meer dan de helft van alle woningen is voor 1970 gebouwd en een groot gedeelte hiervan heeft nog geen dakisolatie en/of dubbele beglazing. Met een 'renovatiepact' wilt de Vlaamse regering hier verandering in gaan brengen en zodoende zouden alle woningen in 2050 energiezuinig moeten zijn. Inhoudelijk gezien betekend dit dus dat bestaande woningen en appartementen tegen die tijd even zuinig moeten zijn als de woningen die vanaf nu (energiezuinig) gebouwd gaan worden.

Hulptool voor woningbezitters

Er gaat gebruik gemaakt worden van een hulptool voor woningbezitters die willen gaan renoveren. Nu is het namelijk zo dat mensen die een woning kopen een EPC certificaat krijgen waarop vermeld staat hoeveel energie de woning momenteel gebruikt. Een duidelijk stappenplan om de woning zuiniger te maken ontbreekt en met de hulptool helpt de Vlaamse regering een handje om inzicht te krijgen op welke wijze de woning energiezuiniger gemaakt kan worden. Tevens komt er nog een woningpas waarin een overzicht wordt getoond van de huidige staat van de woning.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!