Isolatiemateriaal
Het isolatiemateriaal waarmee het beste geïsoleerd kan worden in huis, hangt onder andere af van de soort isolatie die verricht dient te worden. Er zijn diverse soorten isolatiematerialen, ze zijn te verdelen in minerale-, kunststof- en natuurlijke materialen.
Verschillende soorten isolatiematerialen
Over het algemeen is isolatiemateriaal luchtig van structuur omdat het lucht insluit. Belangrijk bij de keuze voor isolatiemateriaal is om te kijken naar de isolatiewaarde. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn: PUR, PIR, glaswol en rotswol. We bespreken deze soorten isolatiemateriaal hieronder.
PUR isolatie
PUR isolatie staat voor polyurethaan isolatie en wordt veel gebruikt bij dakisolatie en vloerisolatie. PUR is beschikbaar in schuim vorm dat wordt gespoten en ook in vorm van isolatieplaten. Gespoten PUR heeft een erg hoge isolatiewaarde, het is bijzonder geschikt voor isolatie die goed dient aangesloten te zijn op oneffenheden van het te isoleren oppervlak.
PUR isolatieplaten zijn er in diverse maten en diktes, hierdoor kan vrij eenvoudig een groot oppervlak snel worden geïsoleerd. De platen hebben vaak ook een dampscherm aan één zijde, hiermee wordt gezorgd dat de isolatiewaarde van de PUR-plaat constant blijft omdat er zo geen vocht kan worden geabsorbeerd, hierdoor zou namelijk de isolatiewaarde kunnen verminderen.
PIR isolatie
PIR isolatie staat voor polyisocyanuraat isolatie en is momenteel een van de best isolerende materialen. Het wordt toegepast in isolatieplaten. Doordat de platen vrij hard zijn en een hoge densiteit hebben, zijn ze goed beloopbaar en dienen ze dus prima als vloerisolatie maar ook als dak- en spouwmuurisolatie. De isolatiewaarde van PIR is vrij hoog, het isoleert bijvoorbeeld zo'n 1.7 keer beter dan bijvoorbeeld rots- of glaswol.
Rotswol
Rotswol (ook vaak steenwol genoemd) is een minerale wol dat uit vezels van vulkanisch gesteente bestaat. Rotswol heeft een prima isolatiewaarde en is daarnaast ook geluidsisolerend. Daarom wordt Rotswol veel gebruikt bij spouwmuurisolatie. Een fijn voordeel van rotswol is dat het materiaal niet vatbaar is voor schimmels en ook niet verouderd, het is namelijk een natuurlijk product en daarom erg duurzaam.
Glaswol
Glaswol wordt erg veel gebruikt als isolatiemateriaal in huis. Het bestaat uit gerecycled glas aangevuld met zuiver zand. Glaswol is beschikbaar in deken vorm en in isolatieplaten. De zachte structuur maakt het mogelijk om eenvoudig oneffenheden aan het te isoleren oppervlak te bedekken. Glaswol is relatief gezien een goedkope vorm van isolatie en is daarnaast ook eenvoudig te plaatsen, brandveilig en recyclebaar. Nadeel bij glaswol is wel dat het bij plaatsing ervan irritaties kan geven aan ogen, luchtwegen en huid. Zorg bij plaatsing dus altijd voor goede bescherming.
Advies, materiaal of een isolateur nodig voor uw isolatie-situatie?
Vergelijk dan eens offertes van meerdere isolateurs uit uw regio op onder andere prijs en kwaliteit. Zo bent u in staat om de voor en nadelen van de verschillende isolatiefirma's tegen elkaar af te wegen en te kiezen voor de isolatiefirma met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.
Vragen
Dat mag altijd.