Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een van de meest gebruikte vormen van isolatie in huis. Dit is echter niet heel gek, want spouwmuurisolatie is relatief gezien een goedkope vorm van isolatie terwijl het toch kan zorgen voor flinke besparingen.
Spouwmuurisolatie prijs
Het isoleren van de spouwmuur is de perfecte manier om voor relatief weinig geld uw huis energiezuiniger te laten maken. Er hoeven voor spouwmuurisolatie enkel kleine gaatjes in de spouwmuur geboord te worden, de kosten kunnen dus laag gehouden worden. Op deze manier kan de spouw, de open ruimte tussen de binnen en buitenmuur, eenvoudig gevuld worden met isolatiemateriaal.
Er kan als vuistregel worden aangenomen dat spouwmuurisolatie €15 per vierkante meter buitenmuur kost. Ook zijn er gemiddelde prijzen te bepalen voor diverse woontypen. Hieronder ziet u de prijzen per woontype en de gemiddelde jaarlijkse besparing wanneer deze zijn voorzien van spouwmuurisolatie.
Hoe werkt het isoleren van de spouwmuur?
Een spouwmuur is opgebouwd uit twee muurdelen met daartussen een lege ruimte van zo'n zeven tot negen centimeter breed, deze lege ruimte tussen de muren wordt de spouw genoemd. Het voordeel van een spouwmuur is dat deze vochtwerend is, het nadeel is echter dat deze minder isolerend is. Hierdoor zal een huis met niet geïsoleerde spouwmuren veel warmte verliest.
Door middel van spouwmuurisolatie wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Er worden hiervoor kleine gaatjes in de spouwmuur geboord. Het hele isolatieproces kan door een vakkundig isolatiebedrijf in één dag worden uitgevoerd. Ook zal er maar weinig rommel ontstaan, omdat er maar een paar kleine gaatjes geboord hoeven te worden.
Nadat de spouw is voorzien van isolerend materiaal en de geboorde gaatjes weer zijn gedicht, is uw woning aanzienlijk beter geïsoleerd en dat zult u direct merken op de energierekening.
Soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie
Er zijn in principe vier soorten isolatiemateriaal die goed geschikt zijn voor het isoleren van een spouwmuur:
- Glaswol: Erg vochtbestendig en daarnaast ook enigszins geluidswerend;
- Steenwol: Beter geluidswerend dan glaswol maar iets minder vochtbestendig;
- PUR isolatie: Veel gebruikte isolatiemateriaal, de muur blijft beter 'ademen' dankzij de open structuur van het materiaal;
- Isolatiekorrels: Erg populair isolatiemateriaal dat gemaakt is van piepschuim korrels.
Naast spouwmuurisolatie is er ook gewoon muurisolatie, want ook de binnen- en buitenmuur kunnen worden geïsoleerd.
Subsidie spouwmuurisolatie
Vaak komt u met het isoleren van uw spouwmuur ook in aanmerking voor een subsidie vanuit uw gemeente. Hierbij worden dan een deel van de isolatie kosten gecompenseerd. De verschillende gemeentes in België hebben hierbij hun eigen subsidiebeleid, het is daarom lastig om hierover informatie te verstrekken. Bent u benieuwd in hoeverre u in aanmerking komt voor een isolatie subsidie? Check dan de website van energiesparen.be, ze hebben hiervoor een handige tool.
Spouwmuurisolatie vergelijken
Wanneer u van plan bent om uw spouwmuur te laten voorzien van isolatiemateriaal, dan is het aan te raden om hiervoor diverse offertes van spouwmuurisolatie-bedrijven uit uw regio te vergelijken. U kunt de isolateurs op deze manier eenvoudig vergelijken in prijs en kwaliteit en zo aanzienlijk besparen op uw spouwmuurisolatie. Vergelijk hier geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes en bespaar!
Vragen
Dat mag altijd.